IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

Zdjęcie użytkownika
Ocena

Opcje
Opcje
Prywatny komunikat
GRANDMASTER obecnie nie ma prywatnego komunikatu.
Prywatne informacje
GRANDMASTER
Uzależniony od forum
Wiek nieznany
Płeć nieustawiona
student
Data nieznana
Zainteresowania
Szachy, komputery, fotografia
Statystyki
Wyświetleń profilu: 3,459*
Ostatnio widziany: 08.12.2007 - 14:43
Czas lokalny: 30.07.2010 - 20:06
2,879 postów (1 postów na dzień)
Informacje kontaktowe
AIM Brak informacji
Yahoo Brak informacji
ICQ Brak informacji
MSN Brak informacji
Contact Prywatne
* wyświetlenia profilu aktualizowane co godzinę

GRANDMASTER

Użytkownicy

Tematy
Komentarze
Znajomi
Moja zawartość
6 Apr 2007
Cytat
Od 17 kwietnia jeździmy na światłach
W lutym zapowiadaliśmy, że prawdopodobnie od kwietnia w Polsce obowiązkowa będzie jazda na włączonych światłach mijania przez cały rok. Dziś wiadomo już, że nowy przepis wejdzie w życie za dwa tygodnie. Co oznacza to dla kierowców?
Do tej pory jazda z włączonymi światłami mijania obowiązywała w naszym kraju od 1. października do końca lutego. W lutym Sejm przegłosował jednak poprawkę do Prawa drogowego, nakładającą na kierowców obowiązek jazdy na światłach mijania przez cały rok. Zmianę zaakceptował następnie Senat i prezydent, a 3 kwietnia opublikował Dziennik Ustaw. Zgodnie z prawem - nowe przepisy zaczynają obowiązywać 14 dni od daty publikacji, czyli o światłach nie wolno nam zapomnieć już od 17 kwietnia.

Jazda na włączonych światłach mijania powinna poprawić bezpieczeństwo i zmniejszyć ilość wypadków. Według badań Komisji Europejskiej wprowadzenie takiego obowiązku o 20% zmniejszy ilość zabitych na drogach i o 1/3 zmniejszy ilość wypadków z udziałem motocyklistów.

Przepis ma jednak także swoje negatywne konsekwencje. Ekolodzy mówią o większej emisji dwutlenku węgla. Sami kierowcy podkreślają natomiast, że samochód podczas jazdy z włączonymi światłami zużywa 1 - 1,5 procent więcej paliwa. Częściej trzeba wymieniać także żarówki. Szacuje się, że wydatki związane z powyższym wyniosą około 100 zł rocznie.  

Szczególnie po kieszeni dostać mogą kierowcy zawodowi.
Opinie są podzielone (kilka debilnych opinii)*
- To bezsens! Tylko akumulator się szybciej zużywa, a przecież wszystko i tak jest widoczne - denerwuje się Tomek, taksówkarz.  
Innego zdania jest Dawid, kierowca w firmie transportowej:
- Być może w lecie jest to niepotrzebne, ale przecież zdarzają się pochmurne dni, kiedy światła mijania bardzo się przydają.  

Po wejściu w życie przepisu, za jazdę bez włączonych świateł zapłacimy 100 zł mandatu.

źródło http://www.e-lama.pl/artykul.html?id=2592&P...37802f3257b7870
* edit GRANDMMASTER

osobiście uważam że jest to 100% bardzo dobry pomysł. jest to pierwsza sensowna rzecz którą rząd obecny wprowadził i z którą się zgadzam.

jeżeli ktoś zagłosował to niech uzasadni swój wybór. Z chęcią chciałbym usłyszeć czemu ktoś jest za a ktoś przeciw.
12 Mar 2007
wpadłem na pomysła żeby każdy (kto chce) w miarę możliwości zrobił zdjęcie widoku z okna i umieści na forum wink.gif Poniżej moje fotoski. Jakością nie powalają, zciemniało się (iso 400 + pomniejszenie, kompresja).

1 okno wink.gif

2 okno wink.gif

3 Mar 2007
Ostatnio sporo sukcesów ma Polska w sporcie (srebro w: siatkę, rękę, hokeja halowego) jednak brakowało czegoś ... minimalnie wyżej, ZŁOTA. Dzisiaj zdobył je Adam Małysz. Nie jestem z tych co cieszą się tylko sukcesami. Zawsze oglądam Małysza nawet jak mu nie szło, jak zajmował dalsze miejsca. Ostatnio powrócił ... powrócił chyba w najlepszym stylu jakim mógł. GRATULACJE ADAM :!:
Co ty sądzisz o Małyszu?
19 Feb 2007
pytanie jak w temacie. mam pena ale wolnego kingstona więc raczej odpada. mam dysk w obudowie (podpis), średnia jego wydajność to 27MB/s więc przewyższa większość penów (wszystkie?). jesto możliwość zamiany PEN -> HDD ?
3 Feb 2007
dysk full sprawny, bez badów. SMART ok.
55zł
Ostatnio byli

3 Jul 2007 - 15:47

15 Jun 2007 - 8:49

10 Jun 2007 - 14:01

8 Jun 2007 - 0:02

Komentarze
Inni użytkownicy nie zostawili komentarzy dla GRANDMASTER.

Znajomi
Brak znajomych do wyświetlenia.
Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 30.07.2010 - 20:06