Jak uruchomić na Linuxie aplikacje z Windowsa |
Jak uruchomić na Linuxie aplikacje z Windowsa |
16.08.2004 - 12:41
|
|
|
Uzależniony od forum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownicy Postów: 2,313 Dołączył: 20.03.2004 Skąd: Poznań - miasto Bogów ! Nr użytkownika: 12,669 |
Jak uruchomić na Linuxie gry z Windowsa ?
Napewno wielu was uważa ,że wielkim minusem dla systemu operacyjnego jakim jest Linux jest to iż niestety nie można zainstalować gier oraz innych programów przeznaczonych pod Windows'a. Osoby które tak myślą są w błędzie ! Otóż niektóre gry/programy (i to dość sporą część da się uruchomić pod naszym kochanym pingwinem . Zapewne wielu z was chciało by pograć w popularne The Sims lub Diablo 2 pod Linuxem. Nie ma problemu wystarczy ,że jesteśmy w posiadaniu darmowego programu Wine albo Cedega ( dawny Winex niestety ten drugi program jest płatny ) Wine jak popularnie się przyjeło nie jest żadnym emulatorem ! Wine to implementacja Windows API ( interfejs programowania aplikacji ) czyli zbiór wszystkich poleceń systemu w wielkim uproszczeniu. Dlatego Wine umożliwia uruchamianie aplikacji prosto z Windows'a. Właśnie dzięki temu istnieje możliwość uruchomienia niektórych gier a nawet programów pod Linuxem. Wine można pobrać ze strony: winehq.org oczywiście program jest na licencji GPL. Jak już wspomniałem istnieje również Cedega (dawny Winex) niestety jest on płatny Najlepiej ściągnąc źródła programu ,które będzie trzeba skompilować. Operacja ta nie będzie się różnić od innych tego typu. Standardowo wydajemy polecenia w katalogu z źrodłami programu. Kod $ ./configure $ make depend $ make Kompilacja zapewne troche potrwa (długość operacji zależy od tego jak szybki posiadamy sprzęt) Gdy wszystko zakończy się pomyślnie czeka nas jeszcze wpisanie w konsoli: Kod # wine install Teraz rzecz zapewne trudniejsza czyli konfiguracja. Ścieżka konfiguracyjna to ~/.wine a więc stworzymy ten katalog poleceniem: Kod $ mkdir ~/.wine/ Mam nadzieje że katalogu ze źródłami programu jeszcze nie usuneliście ponieważ przyda nam się on jeszcze. Edytujemy plik konfiguracyjny ,który właśnie znajduje się w katalogu ze źródłami programu: /documentation/samples/config Edycja tego pliku to zarazem konfiguracja programu poniżej jest opisane jak to prawidłowo zrobić po zakończonej operacji należy zapisac plik do: ~/.wine/ Ustalamy w pliku konfiguracyjnym następujące sekcja: Kod [Drive X] - X jest literą danego dysku. Możemy też ustawić dla sekcji Drive: Kod "Path" - Ścieżka do katalogu w którym są dane. "Type" - Typ napędu (hd, cdrom, floppy) "Label" - Etykieta dysku "Filesystem" - System plików "Device" - Urządzenie ( /dev/hda /dev/fd0 ) Następne sekcje: Kod [wine] "Windows", "System", "Temp" "c:windows","c:windowssystem","c:windowstemp" "Path" - Ścieżka przeszukiwania ( ścieżki oddzielami średnikami ). Kod [x11drv] "Desktop" - Rozdzielczość pulpitu np: "1024x768" "Managed" - Proponuje ustawić na "Y" Gdy gra / program jest już zainstalowany na windowsie nie ma problemów z jego uruchamianiem. Wine uruchamia się naprawde bardzo prosto: Kod $ wine (parametry wine) (--) (ścieżka do programu)gra.exe (parametry programu) Przełącznik '--' jest potrzebny gdy musimy uruchomić program z jakimś parametrem np: Kod $ wine --winver win98 -- gra.exe -parametr parametr winver odpowiada za to ,iż "udawany" jest system windows 98. Gdy program / gra nie jest zainstalowana na Windowsie i aby dopiero ją zainstalować należy tylko uruchomić program instalacyjny. Pierw wchodzimy do odpowiedniego katalogu w którym on się znajduje: Kod $ cd /folder/z/programem/instalacyjnym/ A następnie wpisujemy: Kod $ wine setup.exe Dzięki temu zostaje przeprowadzona normalna instalacja gry lub programu. UWAGA Dlatych ,którzy niemają pieniędzy na zakup cedegi (winex) istnieje możliwość jej ściągnięcia za darmo z CVS ale niestety troche okrojonej wersji jeżeli chodzi o jej możliwości. Aby to zrobić wystarczy: Wpisać w konsoli po zalogowaniu się na CVS: Kod $ cvs -d:pserver:anonymous@cvs.winex.sourceforge.net:/cvsroot/winex login Gdy będzie potrzebne hasło wystarczy wcisnąć ENTER. Myśle ,że to wszystko. Osobiście za pomocą Winex'a uruchomiłem gry The Sims, Diablo 2 oraz program Adobe Photoshop 7 na Linuxie. Zapewne da się uruchomić jeszcze wiele innych gier i programów ale nie miałem potrzeby aby to robić. Co prawda gry będą chodzić wolniej niż na Windowsie ale ważne jest to ,że istnieje możliwość z skorzystania z nich pod Linuxem. Kompatybilność ( przesyłajcie mi na PW nazwy programów / gier które udało wam się uruchomić za pomocą Wine / Cedegi (winex) dzięki temu uda nam się stworzyć baze kompatybilności GRY: - The Sims - Dialbo 2 - Grand Theft Auto: Vice City - Jedi Knight 2: Jedi Outcast - Half-life - Soldier Of Fortune 2 - Warcraft 3 - Jazz Jackrabbit 2 - Cesar 3 - Command & Conquer: Red Alert - Baldur's Gate - Deus Ex PROGRAMY: - Adobe photoshop 7 - Lightwave 7.5 - DreamWeaver MX - Nero Burning Rom 6.0.0.9 Jeżeli są jeszcze jakieś pytania lub zauważyliście błędy to prosze pisać na PW lub na e-mail: rafiki89@o2.pl Podobnie oświadczam iż jako autor tegoż wątku wykorzystywałem własne doświadczenia i wiedzę, zatem kopiowanie czy publikowanie tegoż tematu bez mojej zgody nie jest zgodne z prawem. Jeżeli pragniesz zamieścić mój artykuł na swojej stronie musisz się zemną skontaktować. |
|
|
|
![]() ![]() |
| Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 08.09.2010 - 23:31 |