IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

2 Stron V   1 2 >  
Reply to this topicStart new topic
Reaktywacja serwisu PCmaniak.pl - czy kiedykolwiek nastąpi?
kwiateek
post 18.01.2005 - 20:46
Post #1

Wybija się ponad normę

Grupa: Główni administratorzy
Nr użytkownika: 4

Jak wszyscy pewnie już zdąrzyli się zorientować serwis powoli wymiera, a forum pnie się do przodu pod względem oglądalności i zawartości. Po zerknięciu na stronę główną można od razu zauważyć, że aktualizacja w newsach była dośc dawno a w pozostałych działach to już szkoda mówić kiedy.
Potencjalny użytkownik forum, serwisu zada sobie więc pytanie - Dlaczego tak się dzieje? Dlaczego nikt z tym nic nie robi? Patrząc na statystyki odwiedzalności możnaby powiedzieć, że serwis z miesiąca na miesiąc pnie się w góre. Ogólnie rzecz biorąc to tak - ale tylko dzięki forum - które robi około 65-70% ruchu.

Reaktywacja rzekomo już się rozpoczęła

Reaktwacja miałbyć już dośc dawno - rozpoczeły sie nawet prace, dyskusje i debaty developerów na ukrytym forum. Jednak wszystko spełzło na panewce bo:
- wśród developerów brakuje programistów, którzy mieliby doświadczenie z php, mysql, xhtml, js - podkreślam DOŚWIADCZENIE nie styczność,
- brakuje grafika, który zaproponowałby design na wysokim poziomie tak, żeby przebić wszystkie serwisy - zarówno pod względem wyglądu, fukcjonalności itp. do tego wszystko trzebaby ładnie poskładać do XHTML'a i zrobić na warstwach bo HTML z tabelkami na czele ssie,
- brakuje czasu - ja byłbym w stanie wszystkim zarządzać jednak nie mam czasu ze względu na szkołe i przedostatni rok w LO, dodatkowo mam mnóstwo innych prac na głowie + administracje komercyjnymi serwisami
- brakuje zorganizowania wśród developerów - brak konkretnego planu działania, brak podziału developerów na grupy odpowiedzialne za poszczególne zadania - po części z mojego powodu
- i można by jeszcze dużo wymieniać...

PCmaniak.pl na ez Publish'u?

Przez ten okres kilku miesiecy developerom udało się coś wyskrobać - choćby tłumaczenie ez Publisha (w wiekszosci przez never'a) na którym miałbybyć niby oparty nowy PCmaniak.pl. Prace nad wdrożeniem tego systemu zostały rozpoczete - zajmowałem sie tym dobre 3 tygodnie z przerwami i moge powiedziec ze udalo mi sie wdrozyc w 25% jednak zrezygnowałem. Dlaczego? Gdyż ez Publish to bardzo zaawansowany CMS i wprowadzenie jakis udogodnien czy innych pierdol wymagaloby ogromnego nakladu pracy w pojedynke nie znajac dokladnie dokumentacji.
Dodatkowo ciezkobyloby zintegrowac caly portal z forum tak zeby uzytkownik nie odczul dyskomfortu i niedosytu spowodowanego niedopracowaniem przy konsolidacji obydwu systemow.

Co wiec z oprogramowaniem?

Pewnie czesc z Was sie zastanawia dlaczego nie mozna reaktywowac serwisu na aktualnym oprogramowaniu? Z pozoru wydaje sie idealne - ma integracje z forum, w miare szybko chodzi, jest rozbudowane. Jednak to sa tylko pozory. W rzeczywistosci panel administracyjny jest napisany w 50% i nie mozna wszystkim w latwy sposob administrowac. Dodatkowo cale oprogramowanie bylo napisane 2 lata temu i nie zostaly porobione zadne security fixy ani modyfikacje majace na celu podwyzszenie jego funkcjonalnosci.
Moznaby wiec rzecz, ze aktualne oprogramowanie jest przezytkiem i pod zadnym pozorem nie mozna oprzec na nim nowego PCmaniak'a.

No wiec jestesmy w sytuacji bez wyjscia - bo ani ja nie mam czasu zeby pisac calego pcmaniak'a ani nie ma innych programistow ktorzy byliby w stanie sie tym zajac... Nie do konca. Rozpoczalem prace nad nowym oprogramowaniem - co prawda nie bezposrednio dla PCmaniak.pl ale w aktualnej chwili pisany jest przeze mnie CMS przyszlosci - maksymalnie rozbudowany pod kilka wersji jezykowych, z mozliwosci latwej integracji z forum + systemem skorek. CMS bedzie oparty na framework'u webEngine rowniez mojego autorstwa (ktorego pisalem dobre pare miesiecy) i ktory bedzie jadrem calego CMS'a.
Kod dostepny jest juz do obejrzenia w CVS'ie.

Ale, zanim caly CMS bedzie skonczony minie dobre kilka miesiecy a nawet kilkanascie przy moich obecnych mozliwosciach czasowych (szkola, nauka, prywatne zlecenia, prawo jazdy, zycie...).

A moze zbierze sie kilku programistow i dokonczymy tego CMS'a szybciej? Z pozoru pomysl dobry jednak nie realny - kazdy kto pracowal chociaz raz w grupie programujacej na odleglosc jeden system bedzie wiedzial o co chodzi. Zanim wszyscy zapoznalibysmy sie z webEngine'em do ktorego jeszcze nie napisalem dokumentacji po polsku - wszystkie komentarze sa w jezyku angielskim - to minalyby dobre kilka miesiecy. Do tego nowy CMS ktory pisze bedzie wykorzystywane przeze mnie w projektach komercyjnych wiec tez nie jestem taki sklonny do dzieleniem sie moim aktualnym dorobkiem kodowym.

Oprogramowania jako tako nie ma - co wiec z grafika?

Pewnie osoby ktore maja dostep do grupy developerow moga miec wrazenie ze grafika na nowego PCmaniak.pl jest gotowa - jednak to tez jest zludzenie - grafika zaproponowana przez suchyy'ego jest dobra ale nie powalajaca - juz okres jej waznosci wygasl - zostala zaprojektowana dobre kilka/-nascie miesiecy temu i juz sie nie nadaje na nowego PCmaniak.pl.

Brakuje tez nowego logotypu - co prawda pojawily sie jakis projekty na forum developerskim jednak zadne nie przeszly przez selekcje - zaden nie byl na tyle dobry zeby mogl sie stac naszym oficjalnym - marka naszej nowej wizji ktora kiedys moze ujrzec swiatlo dzienne.

Na czym stoimy

W gruncie rzeczy na niczym - jesli chodzi o serwis. Panuje totalny chaos, brak organizacji i brak czasu, do tego brak ludzi z wystarczajaca wiedza zeby mogli mnie zastepowac czesciowo lub na jakis czas.

Czego potrzebujemy?

Kiedys kiedy zaczynalem swoja przygode z webmasterstwem uwazalem ze wszystko jestem sam zrobic bez niczyjej pomocy - wystarcza dobre checi do zdobywania wiedzy, samozaparcie. Teraz jednak nieco sie zmienilo - to nie wystarczy - patrzac na postepujaca konkurencja potrzebne sa pieniadze. Ile? Tyle zeby zadowolic grafika ktory sprosta naszym (moim) wszystkim wymaganiom, ktory zaprojektuje profesjonaly logotyp. Najelpiej by bylo dorwac jakiegos sponsora ktory nie balby sie w nas zainwestowac i tutaj pojawiloby sie mozliwosc popisu dla kogos po marketuingu smile.gif

Co potem? Bedzie grafika bedziemy myslec dalej - na pewno bedzie dla mnie duza motywacja zeby walczyc z pisaniem CMS'a pod nia.

Ale jak juz wspomnialem wczesniej do potrwa dosc dlugo. Dlatego tymczasowo moznaby na czyms innym oprzec serwis i klepac arty, testy, newsy itp. Jestem otwarty na propozycje. Sam nie jestem w stanie szybko wdrozyc czegos dla PCmaniak.pl dlatego wyciagam do wszystkich reke wolajac o pomoc.

Zakonczenie

Duzo mnie koszotowalo zeby zmobilizowac sie do napisania tego tematu ale ze wzgledu na licznie pojawiajace sie glosy w tej sprawie dokonalem tego.
Czekam na Wasze opinie, wrazenia itp. to po czesci od Was zalezy jak bedziemy prosperowac w przyszlosci.

PS: Pozwole sobie wyslac mejling do wszystkich z tym ogloszeniem.
Go to the top of the page

+Quote Post
post 18.01.2005 - 21:11
Post #2

Grupa:
Nr użytkownika: 0

Ostrzeżenie: (0%) -----

W przeciagu paru dni postaram sie skontaktowac z jednym znajomym, ktory zajmuje sie zawodowo tworzeniem portali / wortali / stron na zamowienie... Postram sie dowiedziec ile kosztowaloby zrobienie czegos takiego a nastepnie mozna myslec o zrobieniu jakiejs zbiorki pienieniedzy...

Spraa artykulow - w FAQ jest ich dosc sporo wiec na pocztatek moznby wszystkie przerzucic do PCmaniak.pl, jesli chodzio newsy to mamy paru dobrych newsmanow, ktorzy prawdopodbnie zajma sie ich dodawaniem....

Lista artykulow i czestosc ich pubilikacji zalezy glownie od innych ludzi i materialow przez nich dostarczonych, wiec jedyne o co mozna prosic to mobilizjace i mozliwie regularne dodawanie nowych rzeczy...

Uwazam rowniez, ze wartoby bylo porozmawiac z paroma sklepami (tosie tyczy glownie moderatorow) i zapytac czy nie byloby mozliwosci otrzymywania jakiegos towaru (sprzet) do recenzji czy zrobienia testow. Nawet jesli an poczatku skupimy ise na podstawowych i tanich rzeczach powinno to troche odciagnac atrakcyjnosci i ogladalnosc PCmaniak.pl

To tyle z moejje strony na dzien dzisiejszy...

+Quote Post
hinix
post 18.01.2005 - 21:14
Post #3

Uzależniony od forum

Grupa: Użytkownicy
Nr użytkownika: 9,767

Ciesze sie ze wiem na czym stoimy. Mimo mojej kilkumiesiecznej nieobecnosci w grupie developerskiej niewiele stracilem.
Mowisz o tymczasowym postawieniu serwisu. Dobre, bedzie sie rozwijal (moze nie tak jak forum ale owszem) a pozniej jesli bedzie to mozliwe przeniesiemy arty, programy etc. na nowy system.
Jedyne co przychodzi mi do glowy, jako system tymczasowy to PHP-Nuke. Tylko znowu powraca problem grafiki. Mozna skorzytac z gotowych layoutow których jest masa, ale czy o to chodzi? Poza tym jakieś nowe logo i tak pasuje zamieścić.

Hmmm. Jest jeszcze inny sposób. Może to forum tymczasowe faktycznie przywrócić do życia na starym CMSie? Z tego co piszesz byloby to kilka/kilkanascie miesiecy...

Ewentualnie przekolorować/zmodyfikować obezca grafike, zeby ludzie widzieli ze cos sie dzieje. I gdzies umiescic informacje ze to jest wersja tymczasowa i trwaja prace nad czyms zupelnie nowym. Pewnie ktoś napisze że:
Cytat
W rzeczywistosci panel administracyjny jest napisany w 50% i nie mozna wszystkim w latwy sposob administrowac

Wczesniej dzial i wszystko bylo wpożadku, przez te pare miesiecy nie moze jeszcze istniec?

No nie wiem. Jak znajde czas to szerzej wypowem sie na forum developerskim jak znajde konkretne pomysly na tymczasowa reaktywacje smile.gif

Pozdrawiam.

+Quote Post
Guest_swat-department_*
post 18.01.2005 - 21:22
Post #4

Goście

Cytat
Jedyne co przychodzi mi do glowy, jako system tymczasowy to PHP-Nuke

php nuke ? Każde dziecko potrafisz shackować wink.gif Tak samo jak jPortal.

EDIT: owszem nic bym nei umiał, ale taka jest prawda że w prawie każdym serwisie hackerskiego teamu, jest opis jak shaczyć phpnuke i jportal. Gdyz to sie ogranicza tylko do dodania do adresu w rpzegladarce jednej linijki kodu i juz sie ma admina z pełnymi prawami.

EDIT2:
Cytat
Więc nie zgrywaj hackera ktory znajdzie kazda luke w php...
nie zgrywam hackera mowie tylko ze idzie latwo shaczyc, odnosnie znajdywania dziur, po co mam to robic jak zrobi to ktoś bardziej zaawansowany niz ja
Cytat
Bo nawet nie umiesz php....
Żeby poczęstować system portalowy SQL Injectem(wpisem do mysql) nie trza umieć php wink.gif

+Quote Post
mk89
post 18.01.2005 - 21:23
Post #5

Sensimilla!

Grupa: Super Moderatorzy
Nr użytkownika: 9,452

Cytat
Jedyne co przychodzi mi do glowy, jako system tymczasowy to PHP-Nuke. Tylko znowu powraca problem grafiki. Mozna skorzytac z gotowych layoutow których jest masa, ale czy o to chodzi? Poza tym jakieś nowe logo i tak pasuje zamieścić.

Nie ma sensu tworzyc poratalu ktory ma byc wielki na gotowym CMS.
Ponieważ kod takie CMS jest darmowy i wscipscy znajda kazdą luke w kodzie ktora pomoze przejac kontrole nad portalem...
Moim zdaniem, PHP-NUKE, jPorali i inne odpadają...

swat jak by nie pewny administrator pewnego forum to byś nic nie umiał...
Więc nie zgrywaj hackera ktory znajdzie kazda luke w php...
Bo nawet nie umiesz php....
eot hackowania...

+Quote Post
hinix
post 18.01.2005 - 21:25
Post #6

Uzależniony od forum

To jest mowa o tumczasowym cmsie, a nikt nie bedzie pisal nowego cmsa zeby mogl chodzic na nim serwis przez kilka/kilkanascie miesiecy.

Dlatego moznaby tknac zycie w stary, tylko troszke grafike osciezyc.

+Quote Post
mk89
post 18.01.2005 - 21:27
Post #7

Sensimilla!

Cytat(hinix)
To jest mowa o tumczasowym cmsie, a nikt nie bedzie pisal nowego cmsa zeby mogl chodzic na nim serwis przez kilka/kilkanascie miesiecy.

Dlatego moznaby tknac zycie w stary, tylko troszke grafike osciezyc.

To nawet nie ma sensu tego robic. Czego? Laya pod post nuka skoro za pare tygodni trzba bedzie go na nowo pociąć :/

Jak juz wchodzimy na temat laya to trzeba zrobic cos trendy D:

+Quote Post
hinix
post 18.01.2005 - 21:33
Post #8

Uzależniony od forum

Dlaczego za pare tygodni?

+Quote Post
mk89
post 18.01.2005 - 21:35
Post #9

Sensimilla!

Cytat(hinix)
Dlaczego za pare tygodni?

No bo przeciez na gotowym CMS nie bedziemy siedziec cale zycie.

Pare tygodni, miesiecy nie ma znaczenia smile.gif

+Quote Post
hinix
post 18.01.2005 - 21:41
Post #10

Uzależniony od forum

Kwiateek mowil o kilku/kilkunastu miesiacach, wiec jesli to bedzie druga wersja to taka robota moze miec sens... nie wielki ale jednak.

Ale gotowy cms to faktycznie nienajlepszy pomysl :oops:

+Quote Post
kwiateek
post 18.01.2005 - 22:40
Post #11

Wybija się ponad normę

Grupa: Główni administratorzy
Nr użytkownika: 4

Własnie migrowalismy z gemius'a na stat.pl.
W raningu w technologii jestesmy 4 wink.gif

http://www.standard.stat.pl/?menu=RANKING/...me=Techonologia

+Quote Post
tomasir
post 19.01.2005 - 08:23
Post #12

dwarf

Nr użytkownika: 7,945

Jak dla mnie powinniśmy zacząć od podstaw. Czyli skoro już forum pod względem odwiedzić i ogólnie pojętego rozwoju jest na dość wysokim poziomie spróbujmy znaleźć jakiegoś sponsora. Wiem że wcześniej już o tym mówiłem - ale naprawdę coraz gorzej pod względem "czasowym" wyglądam. Nie mogę poświęcać tak dużo czasu jak kiedyś (zwykle koło 30-60 minut dziennie teraz).

Myślę że przy takiej oglądalności moglibyśmy już coś znaleźć i to całkiem dobrego.

ps. Przy progamowaniu nic, a nic pomóc nie mogę bo po prostu nie mam pojęcia o tym. Mogę się spróbować nauczyć jednak tu zeszłoby sporo czasu :oops:

+Quote Post
post 19.01.2005 - 08:29
Post #13

Grupa:

Cytat(hinix)
Jedyne co przychodzi mi do glowy, jako system tymczasowy to PHP-Nuke.
Test CMSów jest w KŚE 1/2005 smile.gif (najnowszy) i tam phpnuke jest na pierwszym miejscu... od końca :mrgreen:

ps. znam jednego gościa co się na na php, ale musze go zqpytac o zdanie.

+Quote Post
hinix
post 19.01.2005 - 13:39
Post #14

Uzależniony od forum

yojo2, dobrze wiedziec laugh.gif

+Quote Post
Palo
post 19.01.2005 - 14:46
Post #15

Ma za dużo wolnego czasu

Nr użytkownika: 15,204

hmm..logotyp, moge pogadać z antharaxem, może coś zrobie za darmo tylko on strasznie leniwy jest. co do programisty php/mysql to znam kilku, ale teraz powstaje nowe forum scythe, wiec nie wiem czy beda wolni. co do scythe to bedzie darmowe oparte na phpbb, ale w niczym go nie przypominajace. wiec dam zancx jak jak cos wyskorobie

+Quote Post
mk89
post 21.01.2005 - 18:54
Post #16

Sensimilla!

chyba z moze Mambo Open Source ?
Opis
Mambo Open Source to jeden z najlepszych systemów CMS jakie do tej pory powstały. Mambo Open Source sprawia, że komunikacja za pośrednictwem sieci staje się prosta.
Jeśli zawsze chciałeś mieć swoją stronę, ale nie rozumiałeś jak ją stworzyć to Mambo Open Source jest dla Ciebie!

Praca z Mambo Open Source staje się łatwa gdyż nie potrzebujesz znajomości HTML, XML lub DHTML aby zarządzać stroną - wystarczy wpisać treść, dodać obrazek i poprzez łatwy w użyciu interfejs opublikować treść!

Dodatkową zaletą Mambo Open Source jest wbudowany edytor WYSIWYG dzięki któremu możesz dostosować wygląd strony do swoich potrzeb

+Quote Post
Palo
post 21.01.2005 - 19:18
Post #17

Ma za dużo wolnego czasu

Nr użytkownika: 15,204

a zrobisz styl pod mambo? tongue.gif

+Quote Post
mk89
post 21.01.2005 - 20:25
Post #18

Sensimilla!

Cytat(Palo)
a zrobisz styl pod mambo? tongue.gif

Jak mnie nauczysz biggrin.gif

+Quote Post
post 21.01.2005 - 21:45
Post #19

Grupa:

Nie no wiecie- Mambo serio fajne jest (sam trochę pod nim pracuje), ale z leksza dzicecinny system CMS. Kwiateek pewnie napisze coś lepszego.
Pozdro

+Quote Post
mk89
post 21.01.2005 - 21:50
Post #20

Sensimilla!

Cytat
Kwiateek pewnie napisze coś lepszego.

Wszystko tylko Kwiateek. Jakby On nie mial nic innego do roboty tylko siedzieć i pisać CMS. Przecież nie każdy ma nie wiadome ile czasu żeby napisać CMS i nie byle kto ma dar to pisania CMS'ów...

Może sam napiszesz? :>

Cytat
ale z leksza dzicecinny system CMS.

buhehehe może i dziecinny ale bardzo rozbudowany i przedewszytkim pewny CMS

Z NEWS'ami to juz dalem pomysl na forum dla developerów. Myśle ze Naczelnikowi sie podoba.

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 09.09.2010 - 09:09